2011. február 17., csütörtök

Legendák a nemez születéséről


  Úgy tartják, hogy Noé a parancsot végrehajtván, és szerencsésen megmenekülvén a vízözöntől, az állatokat a bárkából kihajtva, az aállatok helyén egy eddig ismeretlen anygara lelt. A 40 nap alatt kihulott állati szörök a reájuk került nedvességtől és attól, hogy az állatok mindvégig rajta tapostak, nemezzé álltak össze. 
                
/ Beverly Gordon: Feltmaking, 1980, Neww york, Watson Guptil/Perzsiában a nemez eredetét Salamon király fiának tulajdonítják, aki pásztor volt. Meg volt győződve arról, hogy a birkáinak a gyapja szövöszék nélkül is vízálló, anygaggá gyúrható. A gyapjútincseket azonban bárhogy is próbálkozott, nem tudta összetapasztani. Végül türelmét vesztev a sikertelenség miatt, könnyeit kezdte hullatni és taosni kezdte a gyapjút.ÉS LŐN… kis idő után nemez lett belőle !

/ Beverly, 1980/

Törökországna a nép hite szerint minden mesterségenk megvolt a maga tanítója, aki vagy a próféták közül került ki, vagy valamelyik vallási vezető volt. A legenda szerint egy  vándor próféta Junusz, a hosszú vándorlásba megfáradván leült egy gyapjú csomóra pihenni. A verejtékétől összetapadt alatta a gyapjú. Nemez született.
A nemez félkész állapotában elkezd zsugorodni. Junusz Pejgamber izzad – tartja a mondás még mai is…
/ Ökrösné Bartha Júlia: A nemez készítése a kis ázsiai törököknél. Kultúra és Tradició I-II, Miskolc, 1992.829/   


II. NEMZETKÖZI NEMEZMŰVÉSZETI ALKOTÓTÁBOR

A Kaptár Egyesület szervezésében
 2011. június 30. - július 9.
Részletesebben az ajánlóban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése