Nemezelés Eszközei

Nemezelés Eszközei:


-         Asztal Fontos, hogy stabil legyen, mert elég erős ráhatások érik és bírnia kell a strapát - ha nem vízálló tekerd le valamivel, hogy vízálló legyen. Ha rendszeresen szeretnénk nemezt készíteni, érdemes egy erre a célra készült asztalra peremet szereltetni, így a víz nem folyik le, vagy ha a nemezelő asztalunk  közelébe lefolyót szerelünk és egy asztal alá helyezett vödörbe feltudjuk fogni a feleslegessé vált vizet.
Én pl. egy bútoráruházban vett lapos műanyag tárolóládában dolgozok ha éppen kisebb munkákat végzek. Ha pl az asztalt letakarod nádrólóval vagy egy gyékény napozószőnyeggel a víz nem folyik le olyan könnyen az asztalról .
Ez segíti a nemezelést is, bele lehet tekerni a nagyobb darabokat-hengergetéshez

-         Nádróló vagy napozószőnyeg: Különböző, általában kelet-ázsiai fűfélékből szövött vagy hímelt szőnyeg. Szélessége és hosszúsága legalább 2xse legyen a készítendő tárgynak. Szükség esetén több napozószőnyeget is egymáshoz varrhatunk. Tartósabbá tehetjük ha az első használat előtt a széleit varrógéppel megerősítjük, vászon csíkkal körbeszegjük.

-         Vizes tál a meleg víznek.  Én nagyon szeretem a természetes anyagokat ezért az üveg vagy kerámia tálakat részesítem előnybe.

-         Szappan:   Bármilyen szappan megteszi én itt is előnyben részesítem A természetes szappanokat (pl. kecsketejes…).

-          Locsoló : A vizet a nemezre sokféle módon locsolhatod, csöpögtetheted- a kezeddel, kis cirokseprűvel, súrolókefével,  virágpermetezővel, vagy a kimondottan erre a célra kapható gumitartályos fémrózsás permetezővel.

-         Szükség van még kötözőmadzagra - felvetőszál, spárga is megteszi– a henger rögzítéshez kell.

-         Vászonra a végső gyúráshoz- ami lehet egy régi lepedő darab, ebbe kell belehengergetned a nemezt és hengergetned.

-         Régi törölközőkre.

-         Ha üreges nemezt ( táska , kalap, különféle tartókák) elkészítéséhez, szükség lesz sablonra, ami lehet hullámkarton,- ez sajnos a nemezelés folyamán felpuhul és nem használható újra- de ez nem okoz gondot,  buborékos fólia, vagy bármilyen más vastagabb műanyag fólia -ezek újrahasznosíthatók- ezért ugyanazt a „ szabás mintát” más mintákhoz is újra felhasználhatod.

- Ha tűnemezelést végzel különféle nemezelő tűkre, alátétre, tűtartóra.